Loading

Hotelový wifiny (vs. Netflix)

Kvůli rekonstrukci bytu jsem pocítil, jak je pro život důležitá domácí wifina. Tři týdny mimo domov v různejch ubytovacích zařízeních nejenže lezou brutálně do peněz, ale taky na nervy.

Pokud máte pokrejt tři týdny šesti směšnejma gigama mobilních dat (a každý další 2 GB za 249,-), nezbývá než se modlit, že narazíte na ubytko s alespoň průměrnou wifinou, která jakž takž poběží, načte vám Gmail a večer nějaký to video z Youtube nebo Netflixu. Ale v 70 % případů ani modlení nepomůže.

Wifinu zprdele má v Česku podle mý zkušenosti většina ubytovacích zařízení, kam jsem se vypravil. Do jistý míry je to tím, že nejsem žádnej rokefederer a nebydlím v Hiltonech. Pokud ale 3* znamenaj průměr, neměl by mít teda průměrnej hotel průměrnou wifinu? Žijem vůbec v roce 2019?

Nevím, kterej mamlas vymyslel trend, že v každým hotelovým pokoji musí bejt televize. Televize je k ničemu z prostýho důvodu: Televize dává to, co chce televize, ne to, co chci já. Taková shitty hotelová telka v průměru stojí kolem 5 tisíc a nějak do ní musíte ještě dostat kanály, což taky něco stojí.

Pokud teda hoteliéři platěj takový hrachy za technologii dávné minulosti, proč je jim za těžko koupit rozumnej internet, když už se teda v katalogu chlubí wifinou zdarma?

Ještě větší prdel pak je, když šéfík ví, že internet v hotelu stojí za nic, a tak si zaplatí ještě druhej pro interní účely hotelu, kterej beztak frčí jak Usain Bolt na koksu. Vedle wifiny "hotel" je pak wifina "hotel-private-lightspeed" s jiným heslem. Tím vám hotel dává najevo, že mohli zajistit dobrou wifinu i pro zákazníky, ale nějak se na to zapomnělo. Hlavně, že ale máte na pokoji telku s TV Prima, na co si stěžujete?

No ale abych jenom nebrečel... Český hotelový wifiny mě donutily ocenit kvalitu webový aplikace Netflix. I na tý nejpomalejší síti jsem přes Netflix dokázal v super kvalitě streamovat seriály a filmy.

Dokud wifina běžela, i když třeba jen rychlostí 1 kB/s, tak Netflix streamoval jak ďábel. Když wifina padla úplně, měl nabufferováno asi 15 minut videa dopředu. Během týhle čtvrthodinky se wifina zase vzpamatovala a Netflixu stačilo 5 minut na to, aby si nabufferoval další čtvrthodinu.

V porovnání s Youtubem, kde minutu videa budete na hotelový wifině loadovat půl dne a odvaří vám to notebook, Netflix jede jak hodinky a ani můj starej Mac se vůbec nezahřívá.

Takže Netflix kudos. A hoteliéři s mizernejma wifinama, vy se vybodněte na televize a radši kupte pořádnej internet.

P.S.: Tenhle článek jsem na tý zaprcaný wifině nedokázal na třikrát odeslat a musel jsem přepnout na data. Ale Netflix mi fungoval.

close

Nejnovější příspěvky

„Já“

„Já“

19. 3. 2016

Kategorie