Loading

Zodpovědnost v práci

Lidská vlastnost, která u mnohých z nás zakrněla, představuje jednu z dnes nejdůležitějších vlastností vůbec.

K sepsání následujících řádků mě inspiroval pan Tomáš Přívratský z ASPA Mobile.

Jeden z našich projektů nabral při realizaci špatný směr a s blížícím se deadlinem se blížil i pořádnej průser. Aby k němu nedošlo, bylo zapotřebí radikálního řešení. Obrátil jsem se proto na pana Přívratského s poměrně drsným požadavkem, který v sobě zahrnoval strávení celého víkendu makáním na nápravě projektu. O to peprnější můj požadavek byl v tom, že přišel v pátek ve 20:30. V té době se zrovna pan Přívratský věnoval své rodině a přítelkyni. A už ani nemluvím o tom, že víkendová neděle je zároveň Svátkem práce (ha!), tedy svátkem státním.

Kdyby mě poslal doháje s odůvodněním, ať ho v pátek večer před víkendem laskavě nevotravuju, nemohl bych říct ani popel. Nicméně vzhledem k jeho smyslu pro zodpovědnost a dobře odvedenou práci vyšel mému požadavku vstříc a nad aplikací právě teď trávíme svůj víkendový čas.

Během této práce jsme se shodli na faktu, že zodpovědných pracantů je dnes jako šafránu. Staráme se v první řadě hlavně sami o svoje blaho. Aby bylo co do huby a na účtě černý číslo s aspoň pěti nulama na konci. Respektuju to, je to normální. Sám dělám to samé. Není ale nutný v rámci toho kašlat na všechny kolem.

Mluvím konkrétně o odvedené práci, která je udělaná jen proto, aby udělaná byla, a jen tak, aby byla udělaná aspoň nějak. “Manažeris, vybav to.“

Aniž bych chtěl generalizovat, všímám si nezodpovědných lidí zejména v řadách IT a administrativních pracovníků. Dále pak taky u lidí semletých korporátními postupy, kteří už úplně rezignovali na nějakou kvalitu výstupů své práce a během pracovní doby “existují” od devíti do pěti. Bez hlubší myšlenky, s žádným cílem, jen naprázdno fungují, než odbyje pátá. Však oni to nějak ušmudlaj a tu práci udělaj. Čert vem jak, to už není jejich starost. Svůj úkol si splnili a kdyby snad chtěl někdo namítat, že se to dalo udělat tisíckrát líp, jsou z obliga. “Manažeris” totiž neřekl, že chce kvalitní výstup. Řekl jen, že chce výstup. Úkol splněn.

Ale nebojte. Až nás začnou masivně nahrazovat roboti, dojde na lámání chleba a všichni nezodpovědní fachmani půjdou stát fronty na úřad práce. Roboti se můžou taky na všechny vykašlat, navíc ale ušetříte náklady za zdravotní a sociální.

close

Nejnovější příspěvky

„Já“

„Já“

19. 3. 2016

Kategorie