Loading

Jak si jednou větou úspěšně podělat život

Nedávno internetem proběhla zpráva o Raymondu Moorovi, výkonném řediteli tenisového Masters v Indian Wells. Pustil si pusu na špacír, vyjádřil svůj názor dosti neobratně. A teď za to pyká.

Prohlášení Raymonda Moora na Youtube (odkaz už není dostupný)

“Kdybych byl žena, denně se modlím k Bohu a děkuji mu za Rogera Federera a Rafaela Nadala. Ženský tenis je tam, kde je, díky úspěchu mužského tenisu,” tak nějak by se dalo shrnout vyjádření Raymonda Moora na adresu ženského tenisu.

Abych dodal trochu kontextu - před několika lety se řešil nepoměr mezi odměnami (tzv. prize money) za účast a umístění na tenisových turnajích, zejména na Grandslamech (4 nejvýznamnější každoroční turnaje). Ženy si tehdy “vydupaly” stejné podmínky jako muži a díky tomu je prize money na každém Grandslamu rovnoměrně rozložené mezi ženy a muže. Na dolar přesně.

Dobré je také zmínit, že v USA se téma muži vs. ženy stalo v několika posledních letech v Americe velice ožehavým. Každý autor trochu méně umírněného názoru, který náhodou nějaké médium zveřejní, je okamžitě grilován druhou stranou tábora uraženou takovým názorem.

Čili abych to shrnul - poukázání na jakoukoliv genderovou nerovnost rovná se konečná. Alespoň v Americe (zatím).

A tím se dostávám k Raymondu Moorovi. CEO jednoho z nejprestižnějších ATP turnajů světa, který každoročně hrají muži i ženy, udělal přesně to, co v roce 2016 znamená kariérní harakiri. Veřejně řekl názor, který si běžný člověk vyloží nerovnicí muž > žena.

Pokud se podíváte na video, Moore svůj radikální názor navíc podpořil ironickým úsměvem. Dost možná ním chtěl vyjádřit nadsázku, ale to se teda krutě nepovedlo. Celému prohlášení, už tak neskutečně stupidně formulovanému, to dodalo ještě více šovinistický nádech.

Moore si podle mě tupost svého vyjádření uvědomil ihned. Snažil se to následně zachránit pozitivními komenty na adresu Eugenie Bouchardové a Gabriely Muguruzaové, které označil jako “velice atraktivní hráčky” (co se hry i vzhledu týče). Bohužel touhle snahou vykopal ještě další metr ve svém kariérním hrobě. Takové tvrzení v souvislosti s tím předchozím si vyloží běžný člověk tak, že na okruhu WTA hrají pouze 2 hráčky, které za něco stojí.

Radikálním tvrzením vždycky někoho pobouříte. Pokud existuje šance, že by se takové tvrzení mohlo dostat ven mezi masu lidí, je na místě maximální opatrnost při jeho formulaci. Příkladem může být Novak Djokovič, nejlepší tenista současnosti. V návaznosti na kauzu Raymonda Moora prohlásil mimo jiné, že mužský tenis je sledovaný více a proto by měli muži dostávat více peněz. Názor Djokoviče vyvolal také několik nesouhlasných reakcí, ale v žádném případě se nekonal takový poprask jako v Moorově případě. Proč? Protože své tvrzení podložil faktem. Tvrdil X, protože Y.

Taková objektivita v Moorově vyjádření absolutně chyběla a pod nátlakem veřejnosti rezignoval z lukrativní pozice. Následná omluva už nic nezachránila, Moore bude do konce života spojen s tenisovým světem jako autor neohrabaného výroku o nadřazenosti mužského tenisu tomu ženskému.

Z tohoto případu se můžeme dobře ponaučit. Radikální názor nepodložený fakty by neměl opustit stěny vaší oblíbené hospody. Vždy je také vhodné zvážit, na jaké pozici se jako autor výroku nacházíte (ikona tenisu Novak Djokovič vs. postradatelný CEO Raymond Moore) a komu je váš názor určen. Vyplatí se dodržovat známé rčení dvakrát měř, jednou řež.

Závěrem nutno dodat, že Češi jsou při hodnocení výroků mediálně známých osobností oproti Američanům benevolentnější, čehož si lze všimnout například u mnohých našich politiků, kteří se i přes stupiditu svých tvrzení stále těší voličské podpoře. Posuďte sami:

 

(Zdroj fotky: Facebooková stránka Strana svobodných občanů)

 

close

Nejnovější příspěvky

„Já“

„Já“

19. 3. 2016

Kategorie