Loading

Serena na US Open 2018

Pro ty z vás, kteří nezaregistrovali příběh Sereny Williams na US Open 2018, tady je krátká rekapitulace.

Ve finále ženské dvouhry se střetly Serena Williams, favoritka a zřejmě nejlepší hráčka tenisové historie, a Naomi Ósaka, outsiderka a pozdější vítězka zápasu.

Ve druhé sadě zápasu došlo ze strany Sereny ke třem situacím, které byly proti pravidlům. Podívejte se sami:

Situace 1: Nepovolené koučování. Trenér Sereně dával rukama signály, které zachytila kamera i umpire Carlos Ramos. Dle pravidel se koučovat nesmí. Následuje varování pro Serenu.

Serena neunáší a vyžaduje omluvu od rozhodčího a tvrdí, že nikdy v životě nepodváděla.

Po zápase trenér Patrick Mouratoglou přiznal, že opravdu Serenu koučoval proti pravidlům.

Situace 2: Rozmlácená raketa. Nesporná situace, za kterou přichází dle pravidel trestný fiftýn, neboť varování už bylo uděleno.

Situace 3: Verbální napadání. "Ukradl jste mi bod. Vy jste ještě k tomu zloděj," řekla Serena rozhodčímu (v reakci na to, že dostala trestný fiftýn za rozmlácenou raketu). To si Ramos nenechal líbit a udělil trestný game, takže ze stavu 4-3 pro Ósaka bylo rázem 5-3.

Což Serena nerozdýchala, nechala si zavolat pořadatele a obvinila Ramose ze sexismu. "Kdyby byl namísto mě muž, bylo by to posuzované jinak."

Jsem blbej já, nebo..?

Ať se dívám na výše popsané situace jakkoliv, vychází mi z toho jediné - Serena to prostě nezvládla a měla by se omluvit. Doposud tohle všechno ještě dokážu pochopit. Je to velkej zápas o velký prachy, emoce hrajou a z huby prostě občas vypustíte nějakou kravinu, kterou byste nejradši vzali zpět. To se stane každýmu.

Jenže žádná omluva ze strany Williams nepřišla. Naopak, po zápase se dokonce za Serenu postavila WTA!!! Údajně tvrzení Sereny, že došlo k sexismu, podporují.

Proč se v takový kravině hledá sexismus? Porušila pravidla? Porušila. Dostala za to trest? Dostala. Tak co řešíme? Jsou pravidla moc přísný? No tak je změňte. Kdo jinej než WTA by měl mít pravomoc upravovat pravidla ženskýho tenisu?

Jsem teda blbej a nechápu to, anebo se tady kňučí a naříká namísto toho, aby se něco dělalo?

A pak jsou tady ještě takové názory:

Na to si udělejte názor sami. Prakticky nám BJK říká, že došlo k porušení pravidel, ale neměl by následovat trest, neboť "muže za takové věci naopak lidé chválí jakožto schopné projevit se".

No ale počkejte, to ještě není vše!

Kdyby tedy následovala omluva Sereny vůči rozhodčímu, kterou by demonstrovala uvědomění si, že tenis je sport gentlemanů a že jakožto profesionálka, ke které vzhlíží milióny mladších žen jakožto k idolu, má jít příkladem, asi bych k tomu ani nic nepsal. Ale omluva nepřišla. Naopak - přišlo ještě víc hejtu.

Ale ozvali se i zastánci opačného názoru. To ale dělat neměli. Přečtěte si tento článek.

Mark Knight, karikaturista Herald Sun (AUS), nakreslil tento obrázek:

"Kresba je odporná z mnoha úhlů pohledu. Obsahuje jednoznačný rasismus i sexismus," reagovala Národní asociace černošských žurnalistů.

Asi proto, že jsem Čecháček, tam prostě rasismus ani sexismus nevidím. Zkusil jsem tedy pod článkem zabrousit do diskuze a zjistit, jestli tam někdo nevypíchne to, co je sexistické a rasitické. V diskuzi jsem zjistil, že asi 99% diskutujících sdílí můj názor (což není úplně dobrá zpráva vzhledem k tomu, jací lidé se v diskuzích vyskytují, ale zde to bylo poměrně civilizované).

Vyčetl jsem, že rasistické je zobrazení úst Sereny a to, že barva pleti Naomi Ósaka je příliš bílá.

Co k tomu říct? Učili mě, že rasismus je rozdílné posuzování lidí nebo jednání s nimi na základě toho, jakou mají barvu pleti. Já ho v obrázku prostě nevidím. Vidím tam hysterickou Serenu a zoufalého Ramose v prekérní situaci, což zcela brilantně shrnuje průběh celého zápasu.

A sexismus? Už ani nedokážu popsat, co to v dnešní době znamená. Radikální feministky svým nadužíváním slova sexismus udělali v palici takovej guláš, že ten termín zkrátka neumím vysvětlit.

Pokud má být tedy obrázek sexistický, čekal bych rozdílné neférové zacházení na základě pohlaví. Chápu tedy správně, že na obrázku je sexistické to, že jeho autor vedle něj nenakreslil druhý, kde by hysterčil Federer nebo Djokovič? Může mi to někdo objasnit?

Třešnička na dortu je, že Knightovi, autorovi karikatury, začaly chodit dopisy vyhrožující smrtí. Charlie Hebdo anyone?

Dobrá zpráva ale je, že tady v Česku z reakcí lze usoudit, že věc bereme trochu víc s nadhledem, než v zemí zaslíbené - USA. Jak se říká, tady je svět ještě v pořádku. Alespoň občas.

P.S.: Pokud vás z bullshitu obviní i Barbora Strýcová, tak už vám asi není pomoci.

close

Nejnovější příspěvky

„Já“

„Já“

19. 3. 2016

Kategorie